Het gras groeit niet harder, door….

Mijn eerste boek heb ik geschreven voor de Pater Ahlbrinck Stichting in Suriname. Al meer dan 45 jaar werken zij samen met de inheemse en marron gemeenschappen aan hun ontwikkeling.

Hun ervaringen en leermomenten heb ik gedocumenteerd in dit boek, zodat anderen die van plan zijn om in het binnenland van Suriname te gaan werken, ervan kunnen leren. Zowel de succesvolle projecten als minder-succesvolle trajecten worden in het boek belicht.

In totaal heb ik een jaar lang, twee tot drie dagen per week aan dit boek gewerkt. In die periode ben ik door een groot gedeelte van hun archief gegaan, en heb medewerkers en oud-medewerkers geïnterviewd.


Uit de bespreking door Marcel Leune voor Caribisch Uitzicht

Het boek bestaat uit drie delen en twaalf hoofdstukken. Deel 1 beschrijft kort de geschiedenis van de stichting. Deel 2 geeft wat belangrijke weetjes over het binnenland: hoe het was, hoe het is en hoe hiermee om te gaan. Ongeveer de helft van het boek, deel 3, wordt gebruikt om ervaringen en geleerde lessen van de PAS neer te schrijven op verschillende werkgebieden. Alles samen: een interessant boek met genoeg wijsheid, om bij stil te staan, wanneer men overdenkt om met de gemeenschappen in het binnenland te gaan werken.

Het is niet een volledige weergave natuurlijk en de informatie die neergeschreven is, zijn ervaringen, geleerde lessen en conclusies van de PAS, maar het is een zeer interessant boek om door te nemen. Het biedt een kijkje in de keuken van een ngo, wat geen alledaags gebeuren is.

De informatie is duidelijk en niet alleen de successen worden beschreven, maar ook de niet geslaagde interventies. Wat er staat wordt ook niet gepresenteerd als een handboek van hoe te werken in het binnenland: zo doen we en dan gaat het goed.

Er wordt gezegd: ‘Dit hebben we gedaan, dit werkte bij ons op die plek, dit werkte niet, zo hebben we het vervolgens anders gedaan en daarna werkte het voor ons (en soms toch niet).’

Te koop

In Suriname is het boek verkrijgbaar bij de Pater Ahlbrinck Stichting zelf, Faranaz en Vaco. Daar kost het boek 85 SRD.

Wie het boek in Nederland wil bestellen, kan daarvoor terecht bij Index Books in Leiden. Het boek kost daar 59,90 euro en is online te bestellen via deze link.